پوشش دهی ضد سایش برای ایمپلرها

پوشش دهی ضد سایش برای ایمپلرها

ایمپلرهای فن‌های سانتریفیوژ در معرض سایش ناشی از برخورد ذرات جامد، گرد و غبار، و مواد خورنده در جریان هوا یا گاز قرار دارند. این سایش باعث کاهش راندمان فن، افزایش مصرف انرژی، و در نهایت خرابی زودهنگام قطعات می‌شود. با اعمال پوشش‌های مقاوم به سایش، می‌توان عمر مفید ایمپلرها را افزایش داده، هزینه‌های تعمیر و نگهداری را کاهش داد و عملکرد پایدار سیستم را تضمین کرد.

مهمترین عوامل ایجاد سایش در ایمپلرها عبارتند از:

  • برخورد ذرات جامد معلق با سطح ایمپلر
  • فرسایش ناشی از سرعت بالای جریان هوا یا گاز
  • سایش ناشی از مواد خورنده یا ساینده
  • سایش در نقاط تماس با دما و فشار بالا
  • خوردگی ناشی از رطوبت یا محیط‌های شیمیایی

پوشش‌های پلیمری

این پوششها به دلیل خواص منحصر به فردی که دارند، به‌طور گسترده‌ای در صنایع مختلف برای محافظت از سطوح استفاده می‌شوند. پوشش‌های پلیمری معمولاً شامل مواد پلیمری مانند PTFE (پلی تترافلوئورواتیلن) و پلی‌اورتان هستند و به دلیل خاصیت ضدسایشی، ضدچسبندگی و مقاومت شیمیایی بالا شناخته می‌شوند .این پوششها معمولا در شرایط سخت سایشی از عملکرد خوبی برخوردار نیستند اما در شرایط کاری متوسط میتوانند در برابر ضربه و سایش و الاالخصوص مواد شیمیایی مقاوم باشند و عمر ایمپلرها را افزایش دهند. برای مثال  به کارگیری پوشش PTFE در ایمپلرهای فن‌های خنک‌کننده به کاهش اصطکاک و سایش کمک می‌کند و یا پوشش پلی‌اورتان میتواند برای ایمپلرهای فن‌های سانتریفیوژ جهت انتقال هوا در صنایع مانند سیمان و معادن که در معرض سایش کمتر قرار دارند، موثر باشد.

پوشش‌های سرامیکی

این دسته از پوششهادر طیف وسیعی از خواص تولید میشوند و اغلب به دلیل سختی و مقاومت بالای خود در برابر سایش، حرارت، و خوردگی، در محافظت از ایمپلرهای فن‌های سانتریفیوژ استفاده می‌شوند. این پوشش‌ها معمولاً از موادی مانند اکسید آلومینیوم، اکسید زیرکونیا، و کاربیدها تشکیل شده و با روش‌هایی مانند اسپری حرارتی یا پوشش‌دهی الکترولیتی و یا بصورت چند جزیی (رزین، هاردنر و ذرات یا ساچمه های مقاوم به سایش) اعمال می‌شوند. مزیت اصلی آنها طول عمر بالا و مقاومت عالی در برابر شرایط سخت صنعتی است. برخی از پوششهای سرامیکی دارای سطح صیقلی و صاف پس از اعمال هستند که باعث کاهش اصطکاک بین جریان سیال یا مواد عبوری و سطح ایمپلر می‌شود. این خاصیت علاوه بر کاهش سایش، موجب کاهش چسبندگی مواد به ایمپلر میشود و لذا در مواردی که ایمپلر به دلیل چسبندگی متریال دچار نابالانسی میشود بسیار کارآمد است.

پوشـش‌های فلــزی

پوشش‌دهی فلزی برای ایمپلرهای فن‌ها یکی از روش‌های مؤثر برای افزایش مقاومت به سایش، خوردگی و فرسایش است. این پوشش‌ها معمولاً برای بهبود عمر کاری فن‌ها، کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری و افزایش بهره‌وری استفاده می‌شوند.

روش‌های متداول پوشش‌دهی فلزی شامل موارد زیر است :

THERMAL SPRAYING

در این روش، فلز به حالت ذوب یا نیمه‌ذوب درآمده و به سطح ایمپلر پاشیده می‌شود. این روش لایه‌های ضخیم و مقاوم به سایش ایجاد می‌کند و برای ایمپلرهای تحت شرایط سخت، مانند محیط‌های فرسایشی، مناسب است.

مثال: پوشش‌های کروم کاربید یا نیکل-کروم برای ایمپلرهای فن‌های سانتریفیوژ که در محیط‌های خورنده کار می‌کنند.

ELECTROPLATING

این فرایند شامل پوشش‌دهی سطح ایمپلر با استفاده از الکترولیت و جریان الکتریکی است. معمولاً موادی مانند نیکل یا کروم برای افزایش مقاومت به سایش و خوردگی استفاده می‌شوند. این پوشش‌ها نازک‌تر از روش‌های دیگر هستند ولی دارای مقاومت بالایی در برابر خوردگی و سایش‌اند.

مثال: پوشش مس یا نیکل برای بهبود مقاومت به خوردگی ایمپلرها در صنایع مختلف.

PVD & CVD

این روش‌ها شامل رسوب‌دهی بخار فلزی بر روی سطح ایمپلر هستند. در  PVD، فلز به حالت بخار درآمده و در دمای پایین روی سطح رسوب می‌کند، در حالی که CVD با واکنش‌های شیمیایی در دمای بالا انجام می‌شود. هر دو روش برای ایجاد لایه‌های بسیار نازک و مقاوم به سایش و خوردگی مناسب هستند.

مثال: پوشش‌های نیترید تیتانیوم که به دلیل سختی و مقاومت به سایش، در ایمپلرهای مورد استفاده در صنایع نفت و گاز کاربرد دارند.

واتساپ
تلگرام
ایمیل
تحلیل های دینامیکی و ارتعاشی
مقالات

تحلیل های دینامیکی و ارتعاشی

تحلیل های دینامیکی و ارتعاشی یکی از مهمترین مراحل تولید ایمپلرهای رهام ، مرحله طراحی و تحلیل های نرم افزاری میباشد که در ادامه نمونه ای از این فرایند به تصویر کشیده شده است.به دلیل عدم تاثیر در مساله ، مدل مذکور ساده­سازی شده و از مدل کردن قسمت­های غیر ضروری نظیر پرچ­ها و… صرف نظر می شود.

ادامه مطلب »
فن های سانتریفیوژ
مقالات

فن های سانتریفیوژ

فن‌ های صنعتی یکی از اجزای کلیدی در سیستم‌های تهویه، سرمایش و انتقال هوا هستند. آن‌ها وظیفه جابجایی هوا یا گازها را در محیط‌های صنعتی، تأسیسات بزرگ و فرآیندهای تولیدی برعهده دارند. فن‌ها به انواع مختلفی مانند فن‌ های سانتریفیوژ و محوری دسته‌بندی می‌شوند و هر یک بر اساس نیاز و کاربرد خاصی طراحی می‌شوند.

ادامه مطلب »
انواع ایمپلر
مقالات

انواع ایمپلر

ایمپلر (Impeller) یک قطعه چرخان است که در دستگاه‌های پمپ، کمپرسور و توربین‌ها استفاده می‌شود. این قطعه وظیفه انتقال انرژی از موتور یا محرک به مایعات یا گازها را دارد و باعث جریان‌یافتن آن‌ها می‌شود. به طور کلی ایمپلرها با ایجاد نیروی گریز از مرکز (سانتریفیوژ)، مایعات یا گازها را در یک سیستم به حرکت درمی‌آورند.

ادامه مطلب »
ایمپلر چیست؟
مقالات

ایمپلر چیست؟

ایمپلر یا پروانه، یک وسیله گردان است که در داخل لوله‌ها یا مجراها به منظور افزایش فشار یک سیال مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه معمولاً از موادی چون آهن، فولاد، برنز، آلومینیوم و پلاستیک ساخته می‌شود. نقش اصلی ایمپلر، انتقال انرژی موتور پمپ به سیال است. زمانی که جریان خروجی توسط پوشش پمپ محدود می‌شود

ادامه مطلب »
مقالات

بالانس در فن ها

بالانس کردن قطعات دوار به فرایند توزیع یکنواخت جرم در یک قطعه دوار (مانند ایمپلر یا فن) گفته می‌شود تا از لرزش‌ها و ارتعاشات ناخواسته جلوگیری شود. زمانی که مرکز جرم یک قطعه با محور چرخش آن هم‌راستا نباشد، ناپایداری به وجود می‌آید و باعث ایجاد نیروهای گریز از مرکز می‌شود.

ادامه مطلب »
مقالات

تعمیرات جوشی در سطوح سایش یافته فن های سانتریفیوژ

برخی از فن‌های گریز از مرکز در کاربردهای صنعتی در محیط‌های ساینده قرار دارند. پس از گذشت مدت زمانی کار کردن، سطوح ساییده شده این فن‌ها نیاز به تعمیر یا تعویض دارند. در برنامه‌ریزی و انجام تعمیرات جوشکاری بر روی این سطوح ساییده شده، چندین نکته مهم وجود دارد.

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *