تحلیل های دینامیکی و ارتعاشی

تحلیل های دینامیکی و ارتعاشی

تـحلیل های دینـامیکی و ارتعـاشی

یکی از مهمترین مراحل تولید ایمپلرهای رهام ، مرحله طراحی و تحلیل های نرم افزاری میباشد که در ادامه نمونه ای از این فرایند به تصویر کشیده شده است.

مدلسازی ارتعاشی

به دلیل عدم تاثیر در مساله ، مدل مذکور ساده­سازی شده و از مدل کردن قسمت­های غیر ضروری نظیر پرچ­ها و… صرف نظر می شود.

شرایط انالیز ارتعاشی

با توجه به اینکه مقدار دور فن 1500 دور در دقیقه است و برای مصارف فوق حساس طراحی نشده است، از تعداد 24957 المان مثلثی با اندازه متوسط 30 میلی­متر استفاده شد. همچنین در قیود در نظر گرفته شده برای تحلیل، حداکثر فرکانس طبیعی خروجی نرم­افزار 250 هرتز در نظر گرفته شد تا تمام فرکانس‌های طبیعی و شکل مودهای کمتر از این مقدار محاسبه شود.

نتیجه تحلیل ارتعاشی

شماره مود ارتعاشی فرکانس طبیعی (هرتز) فرکانس طبیعی (دور بر دقیقه)
اول 204/40 2412
دوم 803/40 2448
سوم 972/60 3658
چهارم 13/125 7508
پنجم 98/131 7919
ششم 38/132 7943
هفتم 65/152 9159
هشتم 42/153 9205
نهم 60/158 9516

 

 

مدلسازی دینامیکی

پس از انجام محاسبات مورد نیاز به مرحله محاسبات نرم افزاری دینامیکی میرسیم.

نتایج تحلیل دینامیکی

در شکل­های زیر نتایج تنش به دست آمده در مجموعه فن در اثر دوران با سرعت 1500 دور بر دقیقه قابل مشاهده می­باشد.

 

در نتایج زیر پس از رسیدن به سرعت 1500 دور بر دقیقه، تنها نیروی وارد بر فن، نیروی ناشی از فشار هوا بر پره‌ها در دمای محیط می‌باشد. بنابراین به مجموعه فشاری معادل با فشار هوایی که در اثر دوران پره­ها به گردش در می­آید، بر روی پره­ها و در جهت مخالف با دوران اعمال گردید و فن در حرکت و فشار توأمان مورد تحلیل دینامیکی قرار گرفت.

 

همانگونه که در شکل زیر نیز قابل مشاهده است مقادیر تنشی به دست آمده اولاً به صورت کامل متقارن بوده که این امر دوران در شرایط کاملاً متقارن را تصدیق می­کند. ثانیاً مقادیر تنش کمتر از حد مجاز تنش (163 مگاپاسکال) بوده و فن از این نظر نیز ایمن می‌باشد.

واتساپ
تلگرام
ایمیل
پوشش دهی ضد سایش برای ایمپلرها
مقالات

پوشش دهی ضد سایش برای ایمپلرها

ایمپلرهای فن‌های سانتریفیوژ در معرض سایش ناشی از برخورد ذرات جامد، گرد و غبار، و مواد خورنده در جریان هوا یا گاز قرار دارند. این سایش باعث کاهش راندمان فن، افزایش مصرف انرژی، و در نهایت خرابی زودهنگام قطعات می‌شود. با اعمال پوشش‌های مقاوم به سایش، می‌توان عمر مفید ایمپلرها را افزایش داده، هزینه‌های تعمیر و نگهداری را کاهش داد و عملکرد پایدار سیستم را تضمین کرد.

ادامه مطلب »
فن های سانتریفیوژ
مقالات

فن های سانتریفیوژ

فن‌ های صنعتی یکی از اجزای کلیدی در سیستم‌های تهویه، سرمایش و انتقال هوا هستند. آن‌ها وظیفه جابجایی هوا یا گازها را در محیط‌های صنعتی، تأسیسات بزرگ و فرآیندهای تولیدی برعهده دارند. فن‌ها به انواع مختلفی مانند فن‌ های سانتریفیوژ و محوری دسته‌بندی می‌شوند و هر یک بر اساس نیاز و کاربرد خاصی طراحی می‌شوند.

ادامه مطلب »
انواع ایمپلر
مقالات

انواع ایمپلر

ایمپلر (Impeller) یک قطعه چرخان است که در دستگاه‌های پمپ، کمپرسور و توربین‌ها استفاده می‌شود. این قطعه وظیفه انتقال انرژی از موتور یا محرک به مایعات یا گازها را دارد و باعث جریان‌یافتن آن‌ها می‌شود. به طور کلی ایمپلرها با ایجاد نیروی گریز از مرکز (سانتریفیوژ)، مایعات یا گازها را در یک سیستم به حرکت درمی‌آورند.

ادامه مطلب »
ایمپلر چیست؟
مقالات

ایمپلر چیست؟

ایمپلر یا پروانه، یک وسیله گردان است که در داخل لوله‌ها یا مجراها به منظور افزایش فشار یک سیال مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه معمولاً از موادی چون آهن، فولاد، برنز، آلومینیوم و پلاستیک ساخته می‌شود. نقش اصلی ایمپلر، انتقال انرژی موتور پمپ به سیال است. زمانی که جریان خروجی توسط پوشش پمپ محدود می‌شود

ادامه مطلب »
مقالات

بالانس در فن ها

بالانس کردن قطعات دوار به فرایند توزیع یکنواخت جرم در یک قطعه دوار (مانند ایمپلر یا فن) گفته می‌شود تا از لرزش‌ها و ارتعاشات ناخواسته جلوگیری شود. زمانی که مرکز جرم یک قطعه با محور چرخش آن هم‌راستا نباشد، ناپایداری به وجود می‌آید و باعث ایجاد نیروهای گریز از مرکز می‌شود.

ادامه مطلب »
مقالات

تعمیرات جوشی در سطوح سایش یافته فن های سانتریفیوژ

برخی از فن‌های گریز از مرکز در کاربردهای صنعتی در محیط‌های ساینده قرار دارند. پس از گذشت مدت زمانی کار کردن، سطوح ساییده شده این فن‌ها نیاز به تعمیر یا تعویض دارند. در برنامه‌ریزی و انجام تعمیرات جوشکاری بر روی این سطوح ساییده شده، چندین نکته مهم وجود دارد.

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *